Bucur Tuning

Like us…

Wallpaper of the Hillclimb

Csaba Ferencz: “La Harghita Rally estimam o crestere semnificativa de sportivi, iar spectatorii sigur o sa fie mai multi”

In saptamana Harghita Rally, am povestit cu Csaba Ferencz, organizatorul celei de-a cincea etape a Campionatului National de Raliuri “Dunlop”. Am aflat de la organizatorul etapei harghitene care sunt noutatile din acest an ale raliului, ce dificultati intalneste in organizarea unei competitii, dar si ce asteptari are de la fanii care vor fi pe marginea probelor speciale in weekend-ul 12-14 iulie. 


RallyMax:
Salutari Csaba! Iata ca te afli in plina pregatire pentru Raliul Harghitei 2018, o etapa pe care sportivii o prefera datorita probelor speciale si a primirii calduroase. Ce noutati vom gasi anul acesta la raliul de la Odorheiu Secuiesc?

Csaba Ferencz: Salutari RallyMax! Suntem pe ultima suta de metri pentru pregatirea Raliului Perla Harghitei, o etapa, zic eu, apreciata de toata lumea. In proportie de 95% raliul va avea aceeasi configuratie ca si anul trecut: Shakedownul va fi la cativa pasi de Odorhei, proba “Bucin”, lunga de 29 kilometri, va fi vineri dupa masa, dupa care urmeaza proba “Liban”. Seara, de la ora 19, va fi o noutate pentru concurenti: superspeciala “Arpad Dietrich” va avea o noua configuratie. Noutatea va fi superspeciala, in rest probele vor fi identice si sambata: “Valeni”, “Sanpaul” si “Lueta”, atat de apreciata de concurenti si de fani.

RallyMax: In fiecare an, Raliul Harghitei are parte de un numar semnificativ de fani prezenti pe marginea probelor speciale. Cum reusesti sa convingi un numar atat de mare de spectatori dintr-o comunitate destul de restransa sa ia parte la un astfel de eveniment?

Csaba Ferencz: Raliul Perla Harghitei este una din cele mai mari si apreciate evenimente sportive din judetul Harghita, are un renume aparte in randul populatiei, o populatie cunoscatoare a fenomenului automobilistic, care abia asteapta sa vina pe meleagurile noastre masinile de curse si sa le vada live. Asa ca, slava Domnului, nu trebuie sa facem eforturi supraomenesti ca populatia din judet sa fie interesata.

RallyMax: Csaba, povesteste-ne putin despre ce inseamna organizarea unei etape de raliu la acest nivel. Ce dificultati intalnesti inainte si in timpul cursei?

Csaba Ferencz: Foarte buna intrebare, in gluma pot sa spun ca organizarea unei etape de raliu incepe cu sfarsitul raliului care s-a terminat….gluma inchisa. Mai in serios, organizarea dureaza luni intregi, luni in care trebuie sa faci planurile, configuratia raliului, cate o noutate pentru concurenti sau pentru fani. Dupa care trebuie sa verifici din toate partile posibile, incepand cu traseul, programul raliului, locatiile, din toate punctele de vedere: din ochiul sportivului, din ochiul oficialului, din ochiul organizatorului, din ochiul autoritatiilor. Cand toate se leaga si simti ca totul pare sa fie in regula, atunci faci planul de afaceri. Dupa care vorbesti cu sponsorii, partenerii, autoritatile, scrii proiecte, contracte, intr-un cuvant aduni bani pentru eveniment. Inainte de raliu cu 2-3 luni incepi sa completezi cereri pentru aprobarile de a inchide drumuri, cereri catre primarii pe unde trece raliul, contactezi serviciul de ambulanta, ISU, politia – directia circulatie, politia locala, firma de securitate, jandarmeria. Intre timp faci regulamentul raliului pana la ultimul ac si trimiti catre Federatie cu 60 de zile inaintea cursei pentru verificare si validare.

Inainte cu o luna incepi promovarea: publici regulamentul si incepi punerea in aplicare a celor amintite mai sus. Deci, per total, este foarte foarte multa munca si daruire.

RallyMax: Nivelul organizatoric a crescut semnificativ in 2018. Va reusi Raliul Harghitei sa se mentina la acest nivel si carui fapt crezi ca se datoreaza aceasta crestere?

Csaba Ferencz: Categoric da, putem sa mentinem si noi nivelul, dar suntem realisti si stim ca numai daca avem un buget mai generos putem creste nivelul. Si slava Domnului, avem semne care dau crezare in viitor. Iar despre nivelul organizatoric… in fiecare an creste putin nivelul pentru ca organizatorii au inceput sa fie atenti la detalii. 

RallyMax: Ce asteptari ai de la Raliul Harghitei in acest sezon? La cati inscrisi si spectatori te astepti?

Csaba Ferencz: Dupa estimarile noastre o sa avem si noi o crestere semnificativa de sportivi, dar acest lucru o va confirma numai lista de inscrieri, iar despre spectatori sigur o sa fie mai multi anul aceasta.

RallyMax: Multumim pentru raspunsuri! In final, te rugam sa adresezi cate un mesaj pentru concurenti, dar si pentru fani!

Csaba Ferencz: In primul rand multumesc RallyMax pentru interviu, iar atat pe concurenti cat si pe fani ii invitam in perioada 12-14 Iulie la Odorheiu Secuiesc pentru un weekend plin de adrenalina.

Leave a Reply